Werkwijze

Voordat er daadwerkelijk met het stucen kan worden begonnen moeten er altijd een aantal dingen geregeld zijn. De ruimte die gestuct moet worden dient ruim en leeg te zijn. Als er een vloer ligt die behouden moet worden zal deze afgeplakt moeten worden. De wanden en/of plafonds moeten vrij van behang en loszittende delen zijn. Kozijnen, deuren, trappen etc. moeten afgeplakt worden. In de meeste gevallen zal het nodig zijn om de ondergrond te voorzien van de juiste voorstrijk. Als dit droog is kan er pas daadwerkelijk begonnen met het stucen van de wanden.

Als het stucwerk gereed is zal dit moeten drogen voordat er verder kan worden gegaan met afwerken. Een veel gestelde vraag is: “Hoe lang moet het gipswerk drogen voordat ik kan gaan sausen?” Hier is geen eenduidig antwoord voor. De droogtijd is afhankelijk van de ondergrond, dikte van het stucwerk, temperatuur en luchtvochtigheid in huis. Meestal duurt het nog minimaal 2 weken nadat het laatste gipswerk gesmeerd is voordat alles droog is. Hou hier dus rekening mee bij het maken van een planning.

Tijdens het drogen van het stucwerk kan eventueel begonnen worden met het schilderen van het houtwerk. Als het stucwerk droog is kunnen de keuken en de badkamer geplaatst en afgewerkt worden. Plafonds kunnen worden geschilderd en de wanden kunnen naar wens worden afgewerkt. Als laatste kunnen de vloeren gelegd worden en de plinten langs de wanden aangebracht worden. Als dit allemaal gebeurd is hoeft het huis nog slechts ingericht te worden en kunt u genieten van uw “nieuwe” woning.